Om risicoprofielen bij beleggingen beter vergelijkbaar te maken voor klanten, voeren twaalf banken een risicometer in.

Onder de vlag van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) presteren de banken, waaronder ABN Amro, Rabobank en ING, vanaf maandag de Risicometer Beleggen, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Banken vrjdag.

Voor beleggers was het tot nog toe lastig om risicoprofielen van gemengde beleggingsportefeuilles te vergelijken, om bijvoorbeeld een defensief profiel bij bank X er anders uit kan zien dan een defensief profiel bij bank Y.

Dit heeft te maken met de portefeuille-indeling. De verhoudingen tussen obligaties, aandelen en andersoortige beleggingen worden door banken verschillend ingevuld, terwijl het label, bijvoorbeeld defensief of offensief, wel hetzelfde is.

Banken weigeren om hun portefeuille-indeling gelijk te trekken per beleggingsprofiel. Daarom heeft de NVB nu de Risicometer Beleggen bedacht. Die vergelijkt beleggingsprofielen van banken op basis van de bewegelijkheid van een beleggingsportefeuille. Daarmee kan de belegger gemakkelijker in een oogopslag het profiel van de ene bank vergelijken met de andere.

Volatiliteit doet meter uitslaan

De risicometer heeft zeven vakken, die geven de mate van bewegelijkheid van de beleggingsportefeuille aan (volatiliteit). Hoe verder de meter uitslaat, hoe hoger de volatiliteit van de portefeuille.

Vakje 1 gaat om een gemiddelde koersschommelingen van 0 tot 0,5 procent. Een beleggingsprofiel dat in vak 7 uitkomt heeft een volatiliteit van meer dan 25 procent, zo meldt de site Fondsnieuws.

De meter zal het gebied aangeven waarin de volatiliteit van het beleggingsprofiel zit, die kan dus ook meerdere vakjes beslaan. Zie hieronder bijvoorbeeld de risicometer van het defensieve beleggingsprofiel van ING.

(Klik voor uitvergroting: bron ING)

Defensief profiel ING

Alex doet niet mee

De banken die meedoen aan de vergelijking zijn ABN AMRO, ASN, Bank ten Cate, Hof Hoorneman, ING, Insinger de Beaufort, NN Bank, Rabobank, Staalbankiers, Theodoor Gilissen Bankiers, Triodos, Van Lanschot Bankiers

Opvallende afwezige onder de deelnemers van de Risicometer Beleggen is Alex Vermogensbeheer. BinckBank, eigenaar van Alex, dacht wel mee over de risicometers, maar besloot niet mee te doen.

Volgens Fondsnieuws is dat omdat de meter er geen rekening mee houdt dat Alex ook uit aandelen kan stappen als het risico te hoog wordt.

Een woordvoerder laat aan Fondsnieuws weten: "Mocht BinckBank in de toekomst een traditionele vorm van symmetrisch vermogensbeheer overwegen, dan zullen wij de voorgestelde indeling meenemen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl